Fümigasyon yaşadığımız dünya üzerindeki bitkisel ve hayvansal kaynaklı ürünler ile diğer üreünlerdeki zararlı etmenlerden arındırarak, bu zaralıların tahribatını ve ürün kaybını önlemektedir.
Fümigasyon hizmetlerinin yapısındaki esas olanlar;
1.Ürüne direkt olarak uygulanabilir bir yöntem olması,
- Ürünlerde en dip noktalara kadar nüfuz edebilme ve eşit dağılma imkanı sağlaması,
- Gıda maddelerinde kalıntı ve koku oranının bulunmaması,
- en ön görülebilir sürede büyük miktardaki ürünlere uygulanabilme olanağı sağlanması,
- Diğer ilaçlama yöntemlere oranla daha az masraf ve iş gücü gerektirmesi,
- Zararlıların tüm dönemlerine etkili olması gibi farklılıklar bu işlemin olumlu yönlerini teşkil etmektedir.
- Fümigasyon hizmeti sonucunda gerek ihracat ve gerekse ithalat açılarından pek çok kolaylıklar sağlanmakta ve dolayısıyla ülkeye tehlikeli zararlı etmenlerin her biyolojik dönemdeki zararlı girmesi fümigasyon firmaları tarafından önlemekte ve alıcı isteklerine uygun titizlikte ürünlerin hazırlanması sağlanmaktadır.
Kullanılan fümigantlar ve fümige yöntemleri,
1 Gönderilerin kaplara ve uygulandıkları ortama aşındırıcı etki yapmaları,
2.Uygulandıkları alanlarda sabit bileşimli ve istenilmeyen kalıntılar yapmaları
3.Canlı ürünlerde bozulmalara ve üretim materyallerinde çimlenme kaybına neden olmaları,
4.Parlayıcı, patlayıcı ve tehlikeli ve yanıcı olmaları,
5.İnsan üzerinde de toksik etkide bulunabilmeleri gibi olumsuz özelliklerinden dolayı bu işlemin uzman fümigasyon operatörleri kişilerce çok dikkatli ve uluslararası fümigasyon tekniğine uygun şekilde yapılması gerektirmektedir.